11 November 2019 – The Kosovo’s National Team has begun preparations for its last two matches as part of Euro 2020 qualifiers against the Czech Republic and England. These two matches are extremely important, as their epilogue can give the Dardans the ticket to the European Championship, a long-held dream of many generations. However, despite the importance of these matches, both the Head Coach, Challandes and the players are calm and have begun to prepare especially for their first match in Plzen on 14 November where they will face the direct rival for the second place in Group A rankings, Czech Republic. The group was not complete in the first training because of the matches played on Saturday some of the players were absent while because of injuries Herolind Shala and Leart Paçarada did not appear and Vedat Muriqi had a separate training session from the rest of the players due to ankle complaints, an injury he suffered at the Turkish Championship over the weekend.​
Meanwhile, at a post-workout press conference, Samir Ujkani and Amir Rrahmani appeared, who acknowledged that the qualification mission was difficult but not impossible to accomplish. They both stressed that the pressure for victory in Plzen is on the Czechs.
“The Thursday’s match is like a final for us. There we must give the maximum and get the maximum result. We have to get points to continue the dream. That is our goal. We know it won’t be easy at all, but we have to try” Ujkani said.​
Meanwhile, Amir Rrahmani said that the match in Plzen will be tense, as the two rivals face directly for the second place. “We know it’s a very difficult match. We defeated the Czechs 2-1 at home, but it will be very different, there will be tension. The pressure will not only be on us, but I think the Czechs will have more pressure. Our main goal is to give the maximum and I believe that the positive result will not be missed” Rrahmani said.

“Ne po shohim ndeshjen e së enjtes, që është një finale për ne. Atje duhet patjetër të japim maksimumin dhe të marrim rezultat maksimal. Duhet të marrim pikët për ta bërë ëndrrën realitet, ky është qëllimi ynë. E dimë që nuk do të jetë aspak e lehtë. Kemi fatin që në muajin mars të kemi edhe një rast tjetër për t’u kualifikuar, por ne duhet të mendojmë vetëm për ndeshjen e së enjtes, për të marrë rezultatin që na vlen. Stresin e kanë çekët, sepse luajnë në shtëpinë e tyre. Atyre u vlejnë ndoshta të dy rezultat, fitorja dhe barazimi, por ne duhet të bëjmë atë që do të na thotë trajneri, duke vijuar me këtë ritëm dhe me pozitivitetin që kemi brenda grupit. Tani se çfarë do të ndodhë në fushë do ta shohim, ka pjesë edhe fati”, ka theksuar Ujkani.

Ndërkaq, Amir Rrahmani ka thënë se ndeshja në Plzen do të jetë me tension, pasi ballafaqohen dy rivalët direkt për pozitën e dytë. “E dimë që është një ndeshje shumë e vështirë, sepse luajmë ndaj kundërshtarit direkt për vendin e dytë. Takimin e parë në shtëpi e kemi fituar 2-1, por atje do të jetë shumë ndryshe, me shumë presion. Presioni nuk do të jetë vetëm mbi ne, madje Çekia do të ketë më shumë presion. Ndoshta është më mirë për ne që ata kanë më shumë presion për fitoren. Kështu që do të jetë një përballje me tension, por qëllimi ynë kryesor është të japim maksimumin. Besoj që rezultati do të vijë. Liga e Kombeve si mundësi e dytë? Përderisa kemi shans që të kualifikohemi nëpërmjet kualifikueseve të Evropianit, po, besojmë se mundemi dhe duhet ta provojmë. E kemi thënë me kohë që nuk duhet të mendojmë për Ligën e Kombeve sepse kemi përpara kualifikueset. Të gjithë lojtarët janë të fokusuar aty”, ka thënë Rrahmani.